Ahududu: Kilo vermeye yardımcı olabilir

Ahududu, gül ailesindeki bir bitki türünün yenilebilir meyvesidir. Siyah, mor ve sarı da dahil olmak üzere birçok türde ahududu vardır ancak kırmızı ahududu (Rubus idaeus) en yaygın olanıdır. Kırmızı ahududu, Avrupa ve Kuzey Asya’ya özgüdür ve dünya çapında ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir. Bu tatlı meyveler kısa bir raf ömrüne sahiptir ve sadece yaz ve sonbahar aylarında hasat edilir. Bu nedenlerden dolayı, taze ahududu satın aldıktan kısa bir süre sonra tüketilmelidir.

Besin içeriği

Ahududu, kalori bakımından düşük olmasına rağmen birçok besin maddesine sahiptir. Bir bardak (123 gram) kırmızı ahududu aşağıdakileri içerir:

  • Kalori: 64
  • Karbonhidrat: 14.7 gram
  • Lif: 8 gram
  • Protein: 1.5 gram
  • Yağ: 0.8 gram
  • C Vitamini: Günlük ihtiyacın % 54’ü
  • Manganez: Günlük ihtiyacın % 41’i
  • K vitamini: Günlük ihtiyacın % 12’si
  • E vitamini: Günlük ihtiyacın % 5’i
  • B vitaminleri: Günlük ihtiyacın % 4 ila % 6’sı
  • Demir: Günlük ihtiyacın % 5’i
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın % 7’si
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın % 4’ü
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın % 5’i
  • Bakır: Günlük ihtiyacın % 6’sı

Ahududu büyük bir lif kaynağıdır, 1 bardağı (123 gram) 8 gram lif içerir. Bağışıklık fonksiyonu ve demir emilimi için gerekli olan suda çözünen bir besin olan C vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Ahududu ayrıca az miktarda A vitamini, tiamin, riboflavin, B6 vitamini, kalsiyum ve çinko içerir.

Güçlü antioksidanlar ile hastalık riskini azaltabilir

Antioksidanlar, hücrelerin oksidatif strese karşı savaşmasına ve iyileşmesine yardımcı olan bitki bileşikleridir. Oksidatif stres, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve diğer hastalıkların riskini artırır. Ahududu C vitamini, kuersetin ve ellajik asit dahil olmak üzere birçok güçlü antioksidan bileşik bakımından yüksektir. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında ahududu, çilekle benzer bir antioksidan içeriğine sahip olmakla birlikte, bu içerik böğürtlenin yarısı ve yaban mersininin çeyreği kadardır.

Hayvan çalışmaları ahududu ve ahududu özlerinin, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltabilecek antienflamatuvar ve antioksidatif etkilere sahip olduğunu düşündürmektedir. Obez ve diyabetik farelerde yapılan 8 haftalık bir çalışmada, dondurularak kurutulmuş kırmızı ahududu ile beslenenlerin, kontrol grubuna göre daha az inflamasyon ve oksidatif strese sahip oldukları gözlemlenmiştir. Farelerde yapılan bir başka çalışma da, ahududu antioksidanlarından biri olan ellajik asidin sadece oksidatif hasarı önlemekle kalmayıp aynı zamanda hasarlı DNA’yı da tamir ettiğini göstermiştir.

Yüksek lif ve tanen içeriği kan şekeri kontrolüne yardım edebilir

Ahududu karbonhidrat bakımından düşük ve lif bakımından yüksektir. Bir bardak (123 gram) ahududu, 14.7 gram karbonhidrat ve 8 gram lif içerir, bu da porsiyon başına sadece 6.7 gram net sindirilebilir karbonhidratı olduğunu gösterir.

Glisemik indeks (Gİ), belirli bir yiyeceğin kan şekerinizi ne kadar hızlı artırdığının bir ölçüsüdür. Ahududu için glisemik indeks değeri belirlenmemiş olmasına rağmen, çoğu kırmızı meyve düşük glisemik indekse sahiptir. Ek olarak, çalışmalar ahududuların kan şekerini düşürdüğünü ve insülin direncini artırabildiğini göstermektedir.

Hayvan çalışmalarında, yüksek yağlı bir diyetle birlikte dondurularak kurutulmuş kırmızı ahududu ile beslenen fareler, kontrol grubuna göre daha düşük kan şekeri seviyelerine ve daha az insülin direncine sahipti. Ahududu ile beslenen farelerde, aynı zamanda, karaciğer yağlanması da daha azdır.

Dahası, ahududu, nişastayı parçalamak için gerekli olan sindirim enzimi olan alfa-amilazı bloke eden tanenler bakımından yüksektir. Alfa-amilazı bloke ederek, yemekten sonra emilen karbonhidrat miktarını azaltabilir ve bu da kan şekeriniz üzerindeki etkiyi azaltır.

Kanserle mücadele edebilir

Ahudududa yüksek seviyelerde bulunan antioksidanlar, sizi kansere karşı koruyabilir. Kırmızı meyve özleri (kırmızı ahududu da dahil olmak üzere) kolon, prostat, meme ve ağız kanseri hücreleri üzerinde yapılan test tüpü çalışmalarında kanser hücrelerini azaltmış veya yok etmiştir.

Bir test tüpü çalışmasında, kırmızı ahududu ekstresinin % 90’a kadar mide, kolon ve meme kanseri hücrelerini öldürdüğü gösterilmiştir. Bir başka test tüpü çalışması, kırmızı ahudududa bulunan bir antioksidan olan sanguiin H-6’nın, yumurtalık kanseri hücrelerinin % 40’ından fazlasında hücre ölümüne yol açtığını göstermiştir.

Ahududu ile yapılan hayvan çalışmaları da kansere karşı koruyucu etkiler gözlemlemektedir. Kolitli fareler üzerinde yapılan 10 haftalık bir çalışmada, % 5 oranında kırmızı ahududu ile beslenen fareler, kontrol grubuna göre daha az inflamasyona ve daha düşük bir kanser riskine sahiptir. Başka bir çalışmada, kırmızı ahududu özü farelerde karaciğer kanserinin büyümesini önlemiştir. Daha yüksek dozlarda ahududu ekstresi ile tümör gelişimi riski azalmıştır. Ahududunun kanseri önlemekle veya kanser tedavisiyle kesin olarak bağlantısını kurmadan önce insan çalışmaları yapılması gereklidir.

Diğer potansiyel sağlık faydaları

Ahududu birçok besin maddesi ve antioksidan bakımından yüksek olduğundan, başka sağlık yararları da sağlayabilir.

Artriti iyileştirebilir

Ahududu, artrit semptomlarını azaltan antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Bir çalışmada, kırmızı ahududu özütü ile tedavi edilen sıçanların, kontrol grubundaki sıçanlardan daha düşük bir artrit riski vardı. Ek olarak, artrit geliştirenler ise kontrol grubundaki sıçanlardan daha az semptom yaşadılar. Ahududunun, iltihap ve ağrıya neden olan bir enzim olan COX-2’yi bloke ederek artrite karşı koruduğuna inanılmaktadır.

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Bir bardak (123 gram) ahududu, sadece 64 kalori ve 8 gram lif içerir. Dahası, % 85’ten fazlası sudan oluşuyor. Bu da ahududuyu doyurucu ancak düşük kalorili bir gıda yapar ve tatlı krizlerini geçiştirmeye yardım eder. Doğal olarak ahudududa bulunan kimyasal maddeler de kilo kaybına yardımcı olabilir.

Bir çalışmada fareler; düşük yağlı bir diyet, yüksek yağlı bir diyet veya ahududu dahil 8 tane kırmızı meyve ile takviye edilmiş yüksek yağlı bir diyetle beslenmiştir. Ahududu grubundaki fareler, sadece yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelere göre daha az kilo almıştır. Ahududu keton takviyeleri, kilo kaybı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, üzerinde çok az araştırma yapılmıştır.

Bir hayvan çalışmasında, fareler yüksek yağlı bir diyetle beslenmiş ve yüksek dozda ahududu ketonları verilen kontrol grubundaki farelere göre daha az kilo almıştır. Ahududu ketonları ve kilo kaybı ile ilgili tek insan tabanlı çalışma, kafein de dahil olmak üzere birçok başka madde içeren bir takviyeyi kullanarak, ahududu ketonlarının herhangi bir olumlu etkiden sorumlu olup olmadığını belirlemeyi imkansız kılmıştır. Küçük kanıtlar, ahududu keton takviyelerinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Yaşlanma ile mücadele edebilir

Ahududu antioksidanlar bakımından yüksektir, bu da vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşarak yaşlanma belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Antioksidanlar, çeşitli hayvan modellerinde ömrü uzatmıştır ve insanlarda anti-aging etkileri göstermektedir.

Ahududu ayrıca yüksek oranda, sağlıklı ciltler için gerekli olan C vitamini içerir. UV ışınlarının neden olduğu kolajen üretiminde azalmayı ve cilt hasarını iyileştirebilir. Sekiz haftalık bir çalışmada, % 1 veya% 2’lik ahududu içeren bir diyetle beslenen yaşlı sıçanların, denge ve güç de dahil olmak üzere motor fonksiyonlarında gelişme görülmüştür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Like
Close
"Yemek aşkından daha samimi başka bir aşk düşünemiyorum." Bernard Shaw
Copyright © İdil Yazar. vproject tarafından geliştirilmiştir.
Close